De Maakbox Basis Maakvaardigheden is een Maakbox waarmee diverse basisvaardigheden op verschillende niveaus uitgelegd en geoefend kunnen worden. Deze Maakbox is ontstaan en ontwikkeld ter aanvulling op en ondersteuning van de reguliere Maakboxen en bijbehorende Wetenschap & Technologie (W&T-)lessen gebaseerd op de didactiek van Onderzoekend en Ontwerpend Leren (OOL). Door het aanleren en ontwikkelen van basisvaardigheden zullen leerlingen makkelijker, sneller en beter presteren tijdens deze lessen. Vooral tijdens de fases Prototype maken, testen en verbeteren in het ontwerpproces.
Voor iedere leerling is er een instructieboek Basisvaardigheden waarin verschillende vaardigheden zijn uitgewerkt. Het boekje is bedoeld als kennismaking met een bepaalde vaardigheid en is geschikt om (nieuwe) vaardigheden aan te leren en te oefenen. Per vaardigheid wordt uitgelegd wat het is, wanneer je de vaardigheid gebruikt en voor welke materialen het geschikt is. Vervolgens wordt er stap voor stap uitgelegd hoe leerlingen een bepaalde vaardigheid toe kunnen passen.
Om de aangeleerde basisvaardigheden verder in te oefenen zijn er verschillende opdrachten uitgewerkt. Deze zijn online te downloaden. In iedere opdracht ligt de focus op een andere vaardigheid of een combinatie van enkele vaardigheden. Tevens is er een bepaalde context gekozen waarbinnen de activiteit wordt uitgevoerd. Door de verschillende tips en suggesties en de keuze in opdrachten kun je als leerkracht precies aansluiten bij datgene waar jouw leerlingen op dit moment behoefte aan hebben.
Instructieboek Basisvaardigheden waarin op verschillende niveaus alle basis-maakvaardigheden worden uitgelegd.
Divers gereedschap: tangen, lijmpistool, snijmatten, stanleymessen, aluminium linealen etc.
Touw, diverse soorten lijm, papier, vilt, splitpennen, ijzerdraad, tape, pijpenragers, grijsboard etc.